За мен

Можете да се свържете с мен на:

svmargaritova в abv.bg

svmargaritova в gmail.com

Кратка биографична справка

 

снимка на адвокат Светла Маргаритова

Дейности и опит в областта на човешките права

2012  – 2021

Координатор за България в Съвета на Европа по програмата HELP  – проект „Enhancing the capacity of lawyers to comply with the admissibility criteria in applications submitted to the European Court of Human Rights“

2003 г. –   2021 г.

Работа във Фондация “Български адвокати за правата на човека” по различни проекти в областта на правата на човека и съответствието на българския закон и практика с Европейската конвенция по правата на човека. От 2010 г. член на УС на Фондацията.От 2014 г. Председател на Управителния съвет.

Регистриран лектор по проблемите на Конвенцията, практиката на Съда по български дела и практическите аспекти на воденето на дела в Страсбург към Центъра за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев“.

1997 г.  и до настоящия момент

подготвени над 100 жалби до Европейския съд по правата на човека и участие в процедурата по Европейската конвенция до приключването й ; основна насоченост – чл. 6.1. (право на справедлив процес в гражданското и административно правораздаване) и чл. 1 от Протокол 1 (право на мирно ползване на собствеността)

2006 г. – 2007 г.

Старши експертен сътрудник в Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание – подготовка на становища по законопроекти, водене на кореспонденцията на комисията по проблематиката на правата на човека, участие в работни групи, конференции и съвещания по същата проблематика.

1995 г. – 1997 г.

Като член на Съвета по законодателство в Министерството на правосъдието – подготовка на становищата на правителството по дела пред Европейския съд по правата на човека; участие като правителствен агент ad hoc  в първите две дела срещу България пред Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека /Луканов  срещу България и Асенов срещу България/

Дейности и опит в областта на криминологията

Председател на Българската асоциация по криминология 

Доцент по криминология в Бургаския свободен университет

Член на Академичния съвет на университета.

Преподавателски опит 

2007 г.  – 2014 г.

Юридически факултет на Варненския свободен университет

2008 г. – 2022 г.

Юридически факултет на Бургаския свободен университет

1997 г. – 2008 г.

Юридически факултет на Софийски Университет  „Климент Охридски

1996 г. – 1998 г., 2011 г. – 2018 г.

Юридически факултет на Университета за Национално и Световно Стопанство

Професионална дейност 

1997 г. – януари 2009 г.

Старши юрисконсулт в „Главболгарстрой” АД

2000 г. – 2003 г.

Зам.-председател на Съвета на директорите и юрисконсулт на „ГБС-Импекс” АД

1995 г. – 1997 г.

Министерство на правосъдието, Съвет по законодателство

1981 г. – 1995 г.

Главна прокуратура на РБ
Съвет за криминологически изследвания /СКИ/

31.01.1977 г. – 30.01.1978 г.

Стажант-съдия в Бургаски окръжен съд

Специализации

1996 г. – Франция

Министерство на външните работи и Министерство на правосъдието на Франция
Специализация, организирана от Съвета на Европа във връзка с процесуалното представителство на държавата пред Европейския съд по правата на човека.

1996 г. – Франция

Международен курс за висша специализация по проблемите на организираната престъпност

1995 г.

Международен институт за развитие на правото
Семинар за обучение на обучители

Образование

1978 г. – 1981 г.

Юридически факултет на Ленинградския /Санкт Петербургския/ държавен университет

Редовен докторант /аспирант/ – шифър: наказателно право, изпълнение на наказанията и криминология
Кандидат на юридическите науки /доктор по право/- 26 октомври 1981 г.

1972 г. – 1976 г.

Юридически факултет на Софийския университет
Редовна студентка
Придобита квалификация „юрист”

1968 г. – 1972 г.

Руска езикова гимназия
Гр. Бургас

Чужди езици

Френски език – четене и разбиране отлично ниво, писане и разговор – добро ниво.
Документи: Сертификат от българо-френския център за обучение на управленски кадри /MARCOM/ – 1994 г.;
Сертификат от Френския културен институт – 1997 г.

Руски език – четене, разбиране, писане, разговор – отлично ниво
Документ: Диплом от руска езикова гимназия

5 Comments

 1. Здравейте , уважаема г-жа Маргаритова !

  Аз съм юрист – Наталия Георгиева ,ваша възпитаничка по наказателно право от юридическия факултет на УНСС през 1998г. Вие няма как да се сетите за мен , но аз с удоволствие си спомням как ни провеждахте упражненията по наказателно право , пазя си записките от упражненията и дори контролната работа , на която имам /5.50/ , най- високата оценка в групата.:).Уверявам Ви , че знанията , които получих във вашите часове и при проф. Филчев са особено полезни не само за отлично представяне на изпитите ,но ми помагат и днес при тази огромна конкуренция на юристи. От както завърших съм хоноруван асистент по финансово право и основи на правото в УНСС.Радвам се , че днес случайно намерих вашия блог и се запознах по- подробно с биографичните данни от кариерата Ви. . Ще ми е особено приятно , ако ми отговорите и ако има възможност да се срещна с вас някой ден. Желая , всичко хубаво , много усмивки и успехи в бурния и все така променящ се свят на правото !

 2. svmargaritova

  Здравейте Наталия,
  Наистина не си спомням името Ви , но то е нe защото е минало доста време, а понеже помня лица, а не имена. Вероятно като Ви видя, ще Ви позная, защото Вие бяхте от първия ми випуск и по тази причина аз много си ви обичах и с някои от колегите ви съм се срещала в съда. Например, имахте двама колеги, които след това станаха семейство – имената им не зная, но се поздравяваме, когато се видим. Ще ми бъде приятно да се срещнем някой път. Можете да ми пишете на електронната ми поща, за да Ви дам координатите си. svmargaritova@gmail.com

 3. Goran Goranov

  Искам да изкажа моята благодарност към адв. Маргаритова, към нейната отзивчивост и професионализъм и доброта. Прекланям се пред нейния интелект, опит в сферата на юриспруденцията и не на последно място чисто моралните й качества – тя е човек с главно „Ч“. Тя е най-добрият специалист в своята област. Благодарение на нейните статии спечелих награда от Висшия адвокатски съвет за написване на реферат на тема „Справедливият съдебен процес“, като в проверяващата комисия са участвали безспорни авторитети адвокати и съдии.

 4. xaresva mi che ima xora koito da ocenqt pravata na choveka s koeto vi blagodarq predvaritelno s yvajenie kcm vas ani peneva

 5. svmargaritova

  Благодаря Ви, че оценявате труда ми.

Write A Comment